Testament / schenking:



Zo laat je verstandig na aan een goed doel


Wil je iets nalaten aan een goed doel? Dat kan sinds begin juli in Vlaanderen belastingvrij. Echter, een duolegaat levert geen belastingvoordeel meer op.

Het aantal testamenten waarin een goed doel is opgenomen, stijgt jaar na jaar. Vorig jaar waren er 935 aangiften voor erfenissen, goed voor 1.410 legaten.

Het zijn vaak niet alleen mensen zonder kinderen die iets nalaten aan een organisatie die hun na aan het hart ligt. Als je wel kinderen en/of een huwelijkspartner hebt, moet je rekening houden met het minimumdeel van de nalatenschap waarop zij altijd aanspraak maken.

Een deel van je vermogen toestoppen aan een goed doel kan met een klassiek testament of een schenking.

Mensen zonder kinderen maakten tot voor kort vaak gebruik van een duolegaat. Door een goed doel te betrekken in hun testament kregen neefjes, nichtjes of vrienden netto meer in handen van de erfenis. Maar sinds 1 juli is deze optie in het Vlaams Gewest gesloten. Ter compensatie zijn de tarieven van de schenk- en erfbelasting voor een goed doel op 0 procent gebracht.

Waarop letten als je een deel van je vermogen aan een goed doel wilt toestoppen?


Schenking of testament:

Een schenking doe je tijdens je leven, terwijl een testament van kracht wordt na je overlijden. Met een testament behoud je controle over je vermogen tot aan je dood. 

Omschrijf het goede doel duidelijk:

Als je een goed doel opneemt in je testament, moet je dat goed omschrijven. Specificeer de vzw of stichting altijd met de juiste juridische benaming, ondernemingsnummer, en adres. 

Let op met voorwaarden:

Voorwaarden gekoppeld aan schenkingen en legaten aan een goed doel vereisen voorafgaand overleg met het goede doel om te zorgen dat ze haalbaar zijn. 

Stel je testament zorgvuldig op:

Maak je testament duidelijk en transparant. In geval van nalatenschap aan zowel kinderen als een goed doel, kan een bijzonder legaat aan het goede doel een geschikte optie zijn. 

Belastingvoordeel voor schenkingen:

 Schenkingen aan erkende instellingen kunnen belastingvoordelen opleveren. Let op dat niet alle goede doelen in aanmerking komen. 

Nultarief in Vlaanderen:

Sinds 1 juli geldt in Vlaanderen een nultarief voor schenkingen en legaten aan een goed doel, waardoor het volledige bedrag bij het goede doel terechtkomt. 

Duolegaat:

Het duolegaat is een testamenttechniek waarbij zowel verre familieleden of vrienden als een goed doel als begunstigden worden aangeduid. In Vlaanderen geldt sinds 1 juli echter een gewijzigde berekening van de erfbelasting, waardoor het duolegaat geen fiscaal voordeel meer oplevert voor de vrienden of familieleden en soms zelfs nadelig kan zijn voor het goede doel.

Graag meer informatie?

Een goed doel in je testament opnemen is een grote stap. Het is belangrijk dat je hier goed over geïnformeerd bent. Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.