Troostknuffels
Troostknuffels zijn zachte unieke knuffels die dienen als bron van troost en herinnering voor ouders die hun kindje hebben verloren. Deze knuffels worden met veel zorg en respect gemaakt naar de wens van de ouder, al dan niet voorzien van de asjes of gewicht van hun overleden kindje. Ze zijn dus allemaal even uniek en bieden een tastbare manier om de herinnering aan een geliefde levend te houden en om zo troost te vinden tijdens moeilijke momenten van rouw. Het is natuurlijk ook mogelijk om een bestaand knuffeltje aan te passen tot een troostknuffel.


Een Troostknuffels Als Bron van Troost en Herinneringen:


Tijdens ons eigen verlies werd het knuffeltje van Kyann een bron van troost en herinnering. Het gaf ons het gevoel dat Kyann nog steeds dicht bij ons was, en het hielp om op een liefdevolle manier afscheid te nemen. Voor ouders die een troostknuffel ontvangen, kan dit niet alleen een fysieke troost zijn, maar ook een emotionele steun tijdens een onvoorstelbaar moeilijke tijd. Het vasthouden van een troostknuffel kan een gevoel van nabijheid en verbondenheid creëren, en het kan helpen om het verdriet van het verlies te verzachten. Ze zijn dus véél meer dan alleen zachte stoffen creaties; ze zijn een tastbare herinnering aan geliefden die niet langer bij ons zijn.

Het effect van deze knuffels op ouders die hun kindje hebben verloren, kan niet worden overschat. Voor veel ouders biedt een troostknuffel een kostbare verbinding met hun overleden kindje, een manier om hun aanwezigheid te voelen en hun herinnering levend te houden, zelfs als ze fysiek niet meer bij hen zijn. Het vasthouden van zo'n knuffel kan een troostende en kalmerende werking hebben tijdens momenten van diepe rouw.

Troostknuffels kunnen niet alleen ouders troost bieden, maar ook andere kinderen in de familie, zoals broertjes of zusjes, die dit verlies op hun jonge leeftijd soms extra verwarrend vinden. Het kan een manier zijn om hen te helpen begrijpen en om te gaan met het verdriet en gemis. Bovendien kan een geboorteknuffel bij een volgende zwangerschap helpen om het volgende kindje te introduceren aan het overleden broertje of zusje, waardoor er op een respectvolle manier over gesproken kan worden.

Omdat we tijdens onze eigen zoektocht ondervonden hebben dat troostknuffels, al dan niet met assen, bijna nergens in België gemaakt worden, kwamen we uiteindelijk terecht bij Stitch Perfect by Dora. Bij haar worden troostknuffels met liefde en zorg gemaakt, met of zonder assen erin verwerkt en al dan niet met kledingstukken van overleden dierbaren. Elk stiksel draagt een verhaal met zich mee, een verhaal van liefde, verlies en herinnering.


Het verhaal van Stitch Perfect?

Afscheid nemen van een geliefde is een van de meest uitdagende ervaringen in het leven, ongeacht hoe (on)verwacht het afscheid ook is.

In 2018 verloor ik binnen een periode van negen maanden twee van mijn grootouders, mijn moeke en vake, die voor mij als tweede ouders waren. Ze speelden een grote rol in mijn jeugd, waarin ze me voor en na schooltijd opvingen en waar we vaak samen vakanties doorbrachten. Toen ze stierven, koesterde ik vrijwel al hun kledingstukken als kostbare herinneringen.

Op dat moment naaide ik al zo'n twee jaar en begon ik creatief te worden met hun kledingstukken: ik maakte er onder andere T-shirts voor mijn zoontje, rokjes voor mijn dochter en mezelf, maar ook praktische items zoals laptophoezen, toilettasjes, en zelfs knuffels. Zonder me er op dat moment van bewust te zijn, begon mijn reis van troostknuffels eigenlijk hier.

In januari 2021 zette ik mijn echte start. Het broertje van mijn metekindje had moeite om zijn verdriet te uiten na het verlies van zijn overgrootvader en grootmoeder binnen een paar maanden tijd. Ik stelde voor aan zijn moeder om een knuffel te maken van de kledingstukken van zijn oma en opa. Verbazingwekkend genoeg bracht de knuffel hem veel troost. Op moeilijke momenten greep hij naar zijn knuffel, en beetje bij beetje begon hij zijn verdriet een plek te geven. De knuffel heeft nog steeds een speciaal plekje in zijn kamer.

Ons verhaal trok de aandacht van verschillende journalisten en sindsdien heb ik meer dan 400 troostknuffels, troostkussens en herinneringsdekens mogen maken. Daarnaast ben ik ook andere creaties gaan maken van kledingstukken van overleden dierbaren, zoals sleutelhangers, toilettasjes, handtassen, bladwijzers, en meer. Geen enkel idee laat ik links liggen.

Vaak krijg ik de vraag of het niet moeilijk is om al die verhalen te horen, de emoties te voelen en de stap te zetten om de kledingstukken om te vormen tot iets nieuws. Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk, maar als ik zie welke impact mijn creaties kunnen hebben, verwarmt dat mijn hart. Ik ben dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen en ik hoop nog vele anderen te kunnen helpen.


Op maat gemaakt

Bestaande knuffel aanpassen

Verzwaren tot geboortegewicht

Voorzien van asjes