Wat is een Zwangerschapsafbreking?
Een zwangerschap is een periode van vreugde en verwachting, maar soms wordt deze vreugde overschaduwd door het nieuws van ernstige afwijkingen bij de baby of wanneer het leven van de moeder in gevaar is. In dergelijke hartverscheurende situaties kan de optie van zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose worden overwogen. Deze keuze brengt echter niet alleen medische, maar ook morele en ethische dilemma's met zich mee.
Redenen om een zwangerschap te stoppen:
Wanneer tijdens de zwangerschap afwijkingen worden vastgesteld via testen of echografie, begint een complex proces van besluitvorming. De ouders worden nauw betrokken bij gesprekken met gynaecologen, kinderspecialisten en genetici. Samen wordt gekeken naar de mogelijke gevolgen voor het kind, de moeder en de zwangerschap. In sommige gevallen is de aandoening zo ernstig dat zwangerschapsafbreking als optie wordt overwogen.
Na een consult met de arts volgt een gesprek met een casemanager Foetale Geneeskunde. Deze biedt ondersteuning en begeleiding aan het koppel bij het omgaan met het slechte nieuws en bespreekt toekomstperspectieven. Het zorgteam past zich aan de behoeften van de ouders aan, waarbij verschillende zorgverleners beschikbaar zijn.
Medisch en Ethisch Advies
Een zwangerschapsonderbreking om medische redenen kan juridisch worden overwogen, zelfs na de 12e week. De beslissing vereist intensieve begeleiding en wordt besproken in een interne commissie van experts. Een bedenktijd van minimaal 6 dagen is wettelijk verplicht, en het proces kan pas na deze periode worden gestart.
Het gehele traject, inclusief mogelijke bijkomende medische onderzoeken, psychologische begeleiding en nazorg, wordt zorgvuldig gepland en uitgevoerd in samenwerking met de ouders. De nadruk ligt op respect voor individuele wensen en het bieden van maximale psychologische steun in deze moeilijke periode van rouw.
Het verlies van de zwangerschap heeft ook een emotionele impact
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun (prille) zwangerschap een moeilijke tijd. Deze gebeurtenis heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. Het verliezen van de zwangerschap betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je gedacht had. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle fantasieën over dit kind.
"Iedereen beleeft verlies op zijn of haar manier. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt!"
Volg je gevoel:
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
Communiceer:
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je gynaecoloog of de zelfstandige vroedvrouw.
Iedereen is anders:
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
Doe wat voor jou werkt:
- Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies iets dat bij jou, bij jullie past.
Zoek afleiding:
- Lees erover, schrijf erover, luister naar wat muziek.
Je bent niet alleen:
- Merk je dat je energie toch niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van de zwangerschap te verwerken.