Wat is een Zwangerschapsverlies?
We spreken over een zwangerschapsverlies als geen hartslag meer waarneembaar is bij het vruchtje. Soms is het vruchtje al enige tijd gestopt met groeien, vaak door een afwijking bij het vruchtje zelf. Tussen 8 en 20% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam in de eerste 20 weken, vaak zonder duidelijke verklaring.
Zelden is zwangerschapsverlies het gevolg van een genetisch probleem bij de ouders. Na een miskraam worden de meeste vrouwen snel weer zwanger en ervaren dan een normaal verlopende zwangerschap. Aanvullend onderzoek wordt meestal pas door de gynaecoloog overwogen bij 3 opeenvolgende miskramen. De medische term voor zwangerschapsverlies is spontane abortus of miskraam.
Symptomen?
Zwangerschapsverlies kan gepaard gaan met bloedverlies en buikkrampen doordat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel afstoot. Niet altijd treden deze symptomen op, en het verlies kan zelfs plaatsvinden zonder merkbare klachten. In sommige gevallen kunnen deze tekenen aanwezig zijn, terwijl de zwangerschap toch normaal lijkt te verlopen. Bij twijfel over een mogelijke miskraam is het raadzaam onmiddellijk contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog. Indien nodig worden aanvullende onderzoeken, zoals bloedafname of echografie, uitgevoerd om een nauwkeurige diagnose te stellen.
Hoe Wordt een Zwangerschapsverlies Vastgesteld?
Bij een normale zwangerschapsontwikkeling wordt een verdubbeling van het zwangerschapshormoon HCG (humaan chorio-gonadotrofine) elke 48 uur waargenomen in de beginweken van de zwangerschap. Het uitvoeren van een zwangerschapstest op urine kan ook bij zwangerschapsverlies een positief resultaat opleveren, omdat het zwangerschapshormoon vaak nog aanwezig is in het lichaam.
Vanaf 6 weken zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) kan de gynaecoloog doorgaans de hartslag van het vruchtje vaststellen met een vaginale echografie. Indien de zwangerschap korter is dan 6 weken, is een kloppend hartje nog niet zichtbaar. In dat geval kan de gynaecoloog voorstellen om na 10 tot 14 dagen opnieuw een vaginale echografie uit te voeren.
Wachten...
Het wachten op het natuurlijke verloop van een miskraam kan een complexe en emotioneel zware periode zijn. Hoewel er geen strikte medische voorschriften zijn voor het thuisblijven, kan het nuttig zijn om te overwegen hoe je deze tijd het beste kunt doorbrengen. Het plannen van afleidende activiteiten, zoals rustige wandelingen, het lezen van inspirerende boeken of het bijwonen van ondersteuningsgroepen, kan helpen. Het is ook belangrijk om te anticiperen op mogelijke ongemakken als je besluit het huis te verlaten, zoals buikpijn en bloedverlies.
Elke miskraam is uniek, zowel emotioneel als fysiek. Het proces omvat vaak bloedverlies en buikpijn, variërend van mild tot intense pijn die lijkt op weeën. Het is essentieel om te weten dat pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruikt kunnen worden om verlichting te bieden. Warmte, in de vorm van een warmwaterkruik of warm bad, kan ook helpen om de pijn te verminderen.
Er zijn meerdere behandelingsopties en elke optie heeft voor- en nadelen. In overleg met je gynaecoloog wordt besproken welke behandeling het meest geschikt is voor jou:
Afwachten van een Spontane bevalling:
Je hebt de optie om te wachten totdat de uitstoot van het zwangerschapsweefsel vanzelf op gang komt. Het nadeel van deze methode is dat de spontane uitstoot soms relatief lang op zich kan laten wachten. Bij aanwezigheid van bloedverlies vindt de spontane uitstoot meestal plaats binnen 1 à 2 weken.
Het Versnellen van Spontane bevalling met Medicatie:
De gynaecoloog geeft je een aantal tabletten met het actieve bestanddeel misoprostol, deze dienen 's avonds voor het slapen gaan in gebracht te worden in de vagina (Een zelfstandige vroedvrouw kan hierbij assisteren.) De tabletten zullen de samentrekkingen van de baarmoeder bevorderen, waardoor de spontane uitstoot van zwangerschapsweefsel wordt versneld. In minstens 50% van de gevallen kan hiermee een curettage worden vermeden. Als de medicatie aanslaat, komt de uitstoot meestal na 1 à 2 dagen op gang en kan deze tot 1 week duren. De reactie op de tabletten varieert sterk
Reiniging van de Baarmoeder via Curettage:
Een curettage is een operatieve ingreep in het ziekenhuis die plaatsvindt tijdens een dagopname, onder algemene verdoving of een ruggenprik. De gynaecoloog maakt hierbij tijdens de ingreep de baarmoederholte via de vagina leeg met een zuigbuis, wat ongeveer 15 minuten duurt. na de ingreep kun je niet zelf met de auto naar huis rijden. Nadelen van deze methode zijn onder andere de noodzaak van verdoving en in zeldzame gevallen complicaties zoals onvolledige weefselverwijdering, bloeding, infectie, littekenvorming, of perforatie van de baarmoederwand.
Wanneer kan ik weer zwanger worden na een miskraam?
Na een miskraam wordt vaak aanbevolen om te wachten tot na een normale menstruatiecyclus voordat je opnieuw probeert zwanger te worden. Dit geeft het lichaam de tijd om te herstellen en vermindert het risico op complicaties. Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, is belangrijk. Het gebruik van foliumzuursupplementen wordt vaak aanbevolen voor vrouwen die proberen zwanger te worden.
*Geef jezelf jezelf voldoende tijd om lichamelijk, maar ook emotioneel te herstellen van het verlies van deze zwangerschap!